Adevarul despre ciocolata

ciocolata La baza, ciocolata este cacao indulcita (ciocolata neagra), cu lapte sau cu crema (ciocolata cu lapte). Compozitia unei tablete de ciocolata depinde foarte mult de tip si de marca. In mod general, 100 g de ciocolata contin:
- calorii: intre 500 si 550
- proteine: intre 2 si 7 g
- glucide: intre 55 si 62 g
- lipide: intre 24 si 33 g

In cacao se mai gaseste fier, fosfor, potasiu, vitaminele B1 si B9, substante care actioneaza direct asupra psihicului (psihotropi), ca magneziul, teobromina, cofeina si feniletilamina.
Ciocolata neagra este mai putin grasa decat ciocolata cu lapte ( 24 g la 100 g de ciocolata neagra, spre deosebire de 33 g la 100 g de ciocolata cu lapte).
Ciocolata neagra este mai saraca in saruri ( 12 mg fata de 84 mg), dar mai dulce (64 g fata de 55 g). Adevaratii amatori de ciocolata prefera varianta neagra. Ca si in cazul vinului sau al cafelei, ciocolata are diferite arome ( in functie de provenienta si de prepararea boabelor de cacao).

Ciocolata ingrasa numai in cazul in care o consumi in cantitati uriase. Din punct de vedere caloric, ciocolata nu este deloc periculoasa. O tableta de 100 g nu aduce mai multe calorii decat o portie mare de 200 g de cartofi prajiti. Exista si marci care propun variante de ciocolata “ light”, care, de cele mai multe ori, contin mai multa materie grasa decat contine ciocolata normala. Unul dintre meritele ciocolatei “ light” este ca are mai putine zaharuri ( inlocuite de indulcitori). Numarul caloriilor nu este decat cu 14% mai mic decat la ciocolata normala. Intr-adevar, pentru diabetici, este o inventie excelenta, mai ales ca gustul nu este chiar rau.
Ciocolata nu face rau nici sistemului cardiac. Ciocolata bogata in grasimi ( cel putin 30%), contine cel putin acizi grasi saturati (17%) si acizi palmitici ( doar 13%), cunoscuti pentru efectul lor nociv asupra arterelor. Este mai putin periculoasa pentru persoanele cu risc cardio-vascular sau cu colesterol crescut, decat produsele de patiserie si branzeturile grase.

Ce riscam daca mancam prea multa ciocolata?
In nici un caz nu putem face o criza de ficat (boala care nici nu exista de fapt). Ceea ce numim noi criza de ficat este o problema de digestie. Ca toate alimentele bogate in materie grasa (cel putin 30%), ciocolata este suspectata ca ar da dureri de stomac (cu arsuri gastrice, balonari, diaree).
In special pentru ciocolata light, care este mai grasa si contine mai multi polioli ( zaharuri care provoaca diaree si crampe).
Oamenii mananca cu placere ciocolata, deoarece aceasta are un efect euforizant si anxiolitic. Mai ales ciocolata neagra, care are mai multa cacao si este foarte bogata in feniletilamina, precursorul serotoninei, o substanta care joaca un rol important in ridicarea moralului. Este considerata de multi medici ca fiind un antidepresiv natural.
Ciocolata este foarte bogata si in magneziu (410 mg la 100g d ciocolata), care are si el efecte calmante si destresante.

In schimb, nu este o idee prea buna sa mananci ciocolata multa inainte de culcare, pentru ca este un excitant care, ca si cafeaua sau ceaiul, ii poate impiedica pe insomnici sa-si gaseasca somnul.
Este un afrodisiac fin, din cauza efectelor euforizante  ii dezinhiba pe timizi, dar mai ales pentru ca teobromina si cofeina pe care le contine sunt printre psihostimulantele majore. Ciocolata trezeste corpul si fantasmele. La fel ca si ceaiul si cafeaua, ciocolata favorizeaza performantele intelectuale, dar intr-un mod mai senzual.
Atentie! Nu trebuie omis faptul ca ciocolata da migrene. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca ciocolata are in compozitie, ca si branza sau vinul rosu, tiramina (un aminoacid care este printre principalii vinovati de declansarea migrenelor). Tiramina stimuleaza in organism productia de hormoni care contracta vasele sangvine. Acestea reactioneaza si se dilata, ceea ce provoaca dureri consistente.
Ciocolata este contraindicata si persoanelor care sufera de sindrom premenstrual. In ciuda efectelor euforizante, s-a constatat ca ciocolata are tendinta de a agrava oscilatiile de dispozitie si durerea de sani in aceste perioade.
Consumul individual de ciocolata creste considerabil in perioadele premenstruale, de depresii de sezon sau dupa o despartire (pana la 500 g pe zi).

Maria Lecu - studenta medicina, Universitatea Carol Davila

Clubul Femeii Sakura

Mirela Zivari te asteapta in Clubul Femeii SakuraVORBESTE CU MINE in Clubul Femeilor Sakura si vei renaste din Univers spiritul delicat, puternic si echilibrat. Citeste despre psihologia copilului, a familiei, cuplului. Recomandari: citeste!

Nou: Gemoterapia

Zodiacul Femeii Sakura

Daca vrei sa cunosti misterul zodiei tale, daca vrei sa folosesti atuurile daruite de divinitate nu ezita sa consulti Zodiacul Femeii Sakura.  Zodiile si pietrele lor Semnificatia datei de nastere Anul Tigrului Numerologie

Inscrie-te la newsletter

Acum te inscrii la newsletter-ul nostru si primesti pe email articole despre tratamente naturiste, terapii alternative si informatii care sa te ajute sa te mentii sanatos.